Reklama
- Brak miesiączki
- Wrażliwe piersi
- Zmęczenie i rozdrażnienie
- Niechęć do papierosów oraz alkoholu
- Nudności
- "Dziwny" apetyt
- Częste oddawanie moczu
- Przebarwienia
- Podwyższona temperatura ciała
- Jak postępować przy wczesnych objawach ciąży?
- Jadłospis idealny dla kobiety ciężarnej
- Przygotuj się na ciążę!
- Pierwszy trymestr ciąży
- Drugi trymestr ciąży
- Domowe testy ciążowe
- (Nie)bezpieczny katar w ciąży
- Co oznaczają skróty na badaniu USG?
- Latanie w ciąży - niebezpieczne?
- Skurcze Braxtona-Hicksa
- Rzęsistkowica
- Modny maluch
- Objawy ciąży pozamacicznej
- Badania genetyczne
- Kalkulator porodu
- Niepokojące objawy w ciąży
- Będziesz mamą? Zobacz, jak przygotować się do narodzin dziecka
- To jest ciąża! - pierwsze kroki
- Jak rozpoznać oznaki zbliżającego się porodu? Zobacz, czy to już
- W czym przechowywać zabawki dziecka
Polecamy! Kalendarz ciaży - dokładny opis ciąży tydzień po tygodniu, artykuły i poradniki dla mam.
Baza wiedzy na temat sztucznego zapłodnienia: in vitro. Poznaj etapy in vitro, rodzaje zabiegu i rokowania.
Jadłospis idealny dla kobiety ciężarnej
Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim urozmaicona, ale nie jest to równoznaczne z tym, że należy „jeść za dwóch”. Nie sprzyja to niczemu dobremu, poza tym, iż narazimy siebie na otyłość, a także trudności z zrzucaniem zbędnych kilogramów po porodzie. Należy pamiętać przede wszystkim, że zdrowa dieta w ciąży jest nieodzowna do prawidłowego rozwoju płodu oraz dobrego samopoczucia przyszłej matki.
Czego nie może zabraknąć?
Niezbędna w diecie kobiety ciężarnej jest woda. Oprócz soków warzywnych i owocowych, najlepiej wybierać niskomineralizowaną wodę źródlaną bądź mineralną, która jest rekomendowana przez Instytut Matki i Dziecka. Podczas ciąży należy wypijać przynajmniej 2 litry płynów codziennie. Co więcej, dieta w ciąży różni się w zależności od trymestru, w którym właśnie jest przyszła rodzicielka. Na początku nie trzeba znacząco zwiększać ilości spożywanych kalorii, ponieważ zapotrzebowanie organizmu na energię nie jest jeszcze wysokie. Wzrost nastąpi dopiero w drugim i trzecim trymestrze, kiedy płód rozwija się w ekspresowym tempie i przybiera na masie. W pierwszym trymestrze ciąży należy zadbać głównie o jak największą podaż kwasu foliowego, który chroni przed wrodzonymi wadami cewy nerwowej. Można odnaleźć go w zielonych warzywach, kiełkach pszenicy, słoneczniku oraz w bobie. Mimo to warto zażywać preparaty z zawartością kwasu foliowego już od pierwszych dni ciąży. Natomiast w drugim trymestrze ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na wapń, którego podstawowym źródłem jest mleko. Dla kobiet, które nie lubią mlecznych napojów, alternatywą są inne produkty nabiałowe typu jogurt czy sery. Ponadto dieta w ciąży powinna być bogata w różnorodne warzywa i owoce, które są najlepszym źródłem witamin i minerałów.
Antykoncepcja po stosunku - kliknij w obrazek, aby przejść do apteki
Czego unikać podczas ciąży?
Istnieją pewne rodzaje produktów spożywczych, których pod żadnym pozorem nie można spożywać, gdyż mogą stanowić zagrożenie dla matki i dziecka. Są nimi niedogotowane lub surowe mięso jak tatar oraz sushi, które mogą być źródłem toksoplazmozy a także jajka spożywane bez uprzedniej termicznej obróbki, ponieważ mogą zawierać w sobie salmonellę. Natomiast z napojów należy całkowicie wyeliminować bądź ograniczyć do niezbędnego minimum mocną kawę oraz czarną herbatę, którą najlepiej zastąpić ziołami. Alkohol pod każdą postacią jest bezwzględnie w ciąży zakazany! Aby dieta w ciąży była pełnowartościowa i zdrowa, warto czytać etykiety umieszczone na przetworzonej żywności, które pomogą uniknąć spożywania produktów z konserwantami i wzmacniaczami smaku takimi jak glutaminian monosodowy i benzoesan sodu.